Jakie mąki są bezglutenowe?

2019-08-01 Katarzyna
Jakie mąki są bezglutenowe?

Celiakia i nadwrażliwość na gluten to coraz powszechniejsze problemy. Wiele osób zauważa u siebie negatywne konsekwencje spożywania glutenu. Bardzo często odstawienie lub ograniczenie spożywania tego białka roślinnego oznacza rezygnację z wielu ulubionych potraw.

Cały ten gluten

Pod nazwą gluten ukrytych jest klika białek naturalnie występujących w zbożach. Dzięki nim mąka, po połączeniu z wodą, staje się elastyczna. Dzieje się tak dlatego, że białka glutenu osiągają konsystencję podobną do kleju (glue — ang. klej). Dzięki temu wypieki zawierające gluten są puszyste i odporne na szybkie wysychanie. Gluten dodaje się również do innych produktów spożywczych, gdyż doskonale sprawdza się w roli nośnika smaków i aromatów. Niestety u niektórych osób spożywanie glutenu wiąże się z nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak bóle głowy, stawów czy brzucha, nudności i wymioty, brak energii. Jeśli obserwujesz u siebie podobne objawy, rozważ zamianę zwykłej mąki na bezglutenową. Ofertę takich produktów znaleźć można między innymi na stronie basiazsercem.pl.

Jakie mąki są bezglutenowe?

Dzięki pojawieniu się na rynku mąk bez glutenu, osoby wrażliwe lub uczulone na to białko, mogą nadal cieszyć się domowymi pierogami czy ciastem. Są one dobrym źródłem wartości odżywczych, takich jak błonnik czy witaminy z grupy B. Do jednych z popularniejszych rodzajów takiej mąki niewątpliwie należy mąka kukurydziana oraz ryżowa. Obie nadają się do produkcji ciast i pieczywa, a wyroby wykonane z ich pomocą będą dobrym odpowiednikiem tych z mąki pszennej. Mąkę bezglutenową otrzymuje się także z gryki oraz ziaren amarantusa, ale ich smak może okazać się dobrze wyczuwalny w produktach z nich przygotowanych. Do wyrobu mąki bezglutenowej wykorzystywane są również ziemniaki i soja. Z tych roślin otrzymuje się mąkę dość miałką, która dobrze spaja ciasto, ale raczej nie nadaje się do samodzielnego wykorzystania w wypiekach. Te dwa typy mąki najlepiej jest łączyć z innymi jej rodzajami tak, aby otrzymać odpowiednią konsystencję ciasta. Jeśli nie jest to konieczne, nie warto całkowicie rezygnować ze spożywania glutenu. Można jednak zamienić zwykłą mąkę pszenną na zdrowszy odpowiednik, aby wybrać właściwy warto skorzystać ze strony basiazsercem.pl.

Dodaj komentarz